Exit ticket – utvärdera lektionen tillsammans med eleverna

Göteborgsregionen

juni 8, 2020

Hur upplever eleverna dina digitala lektioner? Vad tycker de fungerar bra och vad kan du tänka på till nästa gång? Återkoppling och utvärdering är alltid viktigt, men speciellt när du provar nya sätt att genomföra dina lektioner på. Exit ticket är en enkel och snabb metod för feedback, som fungerar bra vid just digital undervisning.

I en exit ticket avslutar du lektionen med att alla elever svarar på en eller flera frågor kopplade till dagens lektion. Det finns flera olika verktyg och metoder för hur du kan ställa dina frågor och för hur eleverna sedan svarar, exempelvis:

Tummen upp i videochatten

Feedback genom kameran är ett enkelt och snabbt sätt för dig att få en snabb översikt över hur lektionen har varit. Samla alla elever i en videochatt och ställ några korta frågor kring hur de anser att lektionsupplägg och innehåll har varit. Eleverna besvarar sedan dina frågor genom att hålla upp tummen mot sin kamera. Beroende på hur lektionen kändes ger de en tumme upp, en tumme ner eller en tumme åt sidan.

Visar någon en tumme ner kan det vara bra att du kontaktar hen efter lektionen. Då kan ni ha en konstruktiv dialog om vad det var som inte kändes bra ­– allt för att du ska kunna utveckla lektionsinnehållet.

Kryssa i ett formulär

Något som kräver lite mer tid för förberedelse, men som även kan ge mer utförlig feedback, är att du skapar ett formulär som eleverna kan fylla i. Det är ofta en fördel om du håller dig till kryssfrågor, då går det snabbare för eleven att fylla i formuläret och du får en snabb översikt utan att behöva läsa igenom massa svar. Det kan dock vara bra med någon enstaka fråga där eleverna kan utveckla sina svar.

Förslag på digitala verktyg du kan använda dig av är Google formulär eller Microsoft forms.

Webbprogrammet Socrative Exit ticket

Socrative är ett webbprogram som du och dina elever kan använda för att på olika vis interagera med varandra. Programmet består av flera olika funktioner, bland annat quiz och en redan dedikerad Exit ticket.

Programmet är på engelska, du vet som lärare bäst själv om engelska fungerar för din klass. Socratives Exit ticket är en färdig mall som alltid består av tre frågor, två i förväg bestämda frågor och en fråga som bestäms av läraren.

  1. How well did you understand today’s material?
  2. What did you learn today?
  3. Lärarens fråga

Felix Gyllenstig Serrao

Arbetar som projektledare på Göteborgsregionen med fokus på pedagogik och digitalisering. Har arbetat som lärare och förstelärare i 11 år och har nominerats till Guldäpplet fyra gånger.