Utblick: Ett digitalt Universeum
Distanspedagogik.se och Universeum tog ett litet prat kring lärande på distans, digitala satsningar och hur Universeum blickar framåt.
Hej!
Vem är du?
Hej, jag heter Sofia Knüppel och arbetar som pedagogisk utvecklingsledare på Universeum
Hur hanterar Universeum sin verksamhet under rådande situation?
Universeum arbetar med utveckling i kort och långt perspektiv för att ställa om sin pedagogiska programverksamhet till att komplettera utbildningar på arenan med dels ett mobilt erbjudande, dels ett digitalt. Framåt tänker vi arbeta med implementering av det mobila och digitala erbjudandet där kärnan i vår pedagogik; upplevelsebaserat lärande i naturvetenskap, teknik och matematik ska tillgängliggöras och kunna göra nytta för fler.
Hur kan Universeum stötta lärare och skolor i regionen?
Universeum är en värdefull lärresurs i naturvetenskap, teknik och matematik genom fantastiska lärmiljöer som tar sin utgångspunkt i upplevelsebaserat lärande.
Genom utveckling av det digitala erbjudandet skapar vi möjligheter för skolor, lärare och elever att få tillgång till Universeum ända ut i klassrummet. Delar av Universeums pedagogik och lärmiljöer kommer förutom att finnas på arenan även att finnas i mobil och digital form. I den mobila versionen kommer Universeums pedagoger ut till klassrummen, andra lärmiljöer och utomhus.
När det gäller den digitala versionen för skolor är vår kunskapsserie “kunskapskakor Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.” först ut. Vi har även livesändning av vår nya lärmiljö "Småkryp". Via kunskapskakorna kan man koppla på Universeum direkt i klassrummet och starta spännande diskussioner med eleverna om viktiga ämnen i naturvetenskap, teknik och matematik. Både det digitala och mobila erbjudandet är under kontinuerlig uppbyggnad och utveckling.
Vad vill du skicka med för tips till skolor när det kommer till undervisning på distans?
Min egen erfarenhet som lärare vittnar om att det finns en uppsjö av läromedel i tillgängliga verktyg att jobba med på distans. Så därför tror jag personligen på vikten av komma tillbaka till syftet med det man vill lära, vilket innehåll vill man förmedla och därefter välja digitalt verktyg. För mig är digitala verktyg ett medel att nå målet och ska bidra till att förstärka lärandet.
Det finns stora möjligheter att skapa en stor variation med hjälp av digitala resurser och blandade lärresurser och därför tror jag det viktigare än någonsin att vara kreativ och varva upplevelser, kritiskt tänkande och tillämpning.
Här hittar du till digitala resurser hos Universeum!
https://www.universeum.se/digitala-universeum/ Länk till annan webbplats.
Henrik Krantz
Arbetar som projektledare på Göteborgsregionen med fokus på digitalisering, medie- och informationskunnighet och skolutveckling.