Utforska ett digitalt arkiv

Göteborgsregionen

juni 8, 2020

Många museer och arkiv har digitaliserat sina samlingar och öppnat upp dem för fri användning. Det skapar mängder av spännande möjligheter för oss att använda dem i fjärr- och distansundervisningen.

Upptäck och fördjupa med digitala arkiv

Att låta eleverna utforska digitala och öppna arkiv är ett sätt att fördjupa kunskaperna inom ett visst ämne eller upptäcka nya ämnen och sammanhang. Flera museer och digitala arkiv erbjuder färdiga förslag på lektionsupplägg som du som lärare kan anpassa för dina klasser.

Några exempel på digitala arkiv:

Europeana Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Genom Europeana samarbetar tusentals europeiska arkiv, bibliotek och museer för att sprida kulturarv i såväl utbildnings- och forskningssyfte som underhållningssyfte. I Europeana Collections finns över 50 miljoner digitaliserade objekt i form av till exempel böcker, musik och konstverk. Arkivet har en avancerad sökfunktion och filtreringsverktyg

DigitaltMuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ett samarbete mellan Sverige och Norge som ska tillgängliggöra konstsamlingar och utställningar digitalt. Förhoppningen är att digitaliseringen ska göra samlingarna enklare att användas för bildsökning, fördjupning, studier, undervisning och gemensam kunskapsuppbyggnad.

Filmarkivet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Filmarkivet är ett samarbete mellan Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket som samlar unikt rörligt bildmaterial från det senaste århundradet. Det handlar främst om kort-, dokumentär-, journal och reklamfilm.

Exempel på lärandematerial

Filmarkivet har bland annat tagit fram ett lärandematerial om reklamfilmens historia. Materialet består av en stor mängd reklamfilmer från 1920-talet och framåt, och innefattar även medföljande diskussionsfrågor.

Du hittar materialet här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Via DigitaltMuseum Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. kan du och klassen utforska bilder utifrån olika teman och sökord. Bilderna och materialet som dyker upp i sökresultatet kan sedan sorteras utifrån geografisk plats eller tidslinje.

Henrik Krantz

Arbetar som projektledare på Göteborgsregionen med fokus på digitalisering, medie- och informationskunnighet och skolutveckling.