En digital gymnasiemässa

Göteborgsregionen

januari 15, 2021

Mycket ställdes om under 2020, även Gymnasiedagarna och Future Skills, en mässa och mötesplats inför gymnasievalet. Hur gick det egentligen att genomföra en mässa digitalt?

Distanspedagogik träffar Viveka Blomgren, som är projektledare för Gymnasiedagarna och Future Skills!

Hej Viveka!

Så, vem är du?

Jag heter Viveka Blomgren och arbetar som projektledare för Gymnasiedagarna och Future Skills (och har varit på GR i 1 år nu). Jag bor i Sävedalen och har två barn och sambo. Handboll och löpträning ligger mig varmt om hjärtat och gärna skidor så snart snön kommer. Jag tränar min yngsta tjej i handboll och min pojk går i 8:an nu, så nästa år gör han sitt gymnasieval, vilket känns extra spännande! För övrigt gillar jag långfrukostar, laga mat och vara med familjen och vänner.

Kan du berätta kort om Gymnasiedagarna och Future Skills, vad är det?

Gymnasiedagarna och Future Skills är regionens självklara mötesplats för gymnasieskolor att möta de elever som ska söka gymnasiet. Besökarna som kommer är elever (årskurs 8, 9, gymnasielever som går första året, SFI-elever) föräldrar/ vårdnadshavare och skolpersonal. Gymnasiedagarna har funnits sedan 2000. Mässan har ca 30 000 besökare.

Vad är Future Skills då?

2017 genomfördes för första gången Future Skills i samband med Gymnasiedagarna och är ett arv från Euro Skills, som genomfördes i Göteborg 2016. Det innebär att arbetsmarknaden är representerad på samma mässa för att inspirerar och ge kunskap om olika yrken, branscher och företag ihop med prova-på aktiviteteter. 

Syftet med mötesplatsen är att skapa en återkommande årlig plattform där skolorna och arbetslivet kan synliggöras på ett kunskapsrikt och lustfyllt sätt till de olika målgrupperna. Att samköra Gymnasiedagarna och Future Skills är givet när eleverna ska välja sitt gymnasieprogram och blir även en plattform där goda initiativ, projekt och verksamheter kan synliggöras.

Hösten 2020 genomfördes alltså detta helt digitalt, hur gick detta?

Ja det stämmer, med rådande situation och Covid 19 så beslutade våra Utbildningschefer att köra mässan digitalt 2020, vilket vi gjorde.

En spännande och utmanande omställning där vi hade över 16 708 förbokade elever och 23 104 registrerade besökare. Vi är glad att vi gjorde omställningen även om vi hade mer att önska av den tekniska plattformen. Vi har massor av ny kunskap och lärdomar!

Vi erbjöd spännande innehåll för att skapa incitament för eleverna att vilja botanisera bland montrarna med allt fantastiskt, bra material. Innehåll såsom filmer, programbeskrivningar, seminarier, yrken, bransch- och företagspresentationer ihop med intressanta möten.

Under dagarna erbjöd vi:

  • Introduktions film inför digitalamässan
  • Handledningsmaterial skolpersonal, elever och vårdnadshavare
  • Språkguider: Erbjöds på 5 språk
  • Studie- och Yrkesvägledare på GR erbjöd chatt och livesamtal
  • Information/panel om gymnasievalet & arbetsmarknaden
  • Yrkeskampen för årskurs 8 med World Skills Sweden
  • Över 60 digitala workshops:
  • - Workshops ”Vad påverkar gymnasievalet?”
  • - Workshops kring valet ”Unga möter Unga” med gymnasieungdomar
  • SFI-elever i temapass på Future Skills under torsdagen
  • Quiz och tävlingar
  • Final i högstadieligan i e-sport


Så vad händer framåt med Gymnasiedagarna och Future Skills?

Vi har nylanserat vår hemsida www.gymnasiedagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och lagt in allt material från mässan såsom filmer, länkar och FAQ. Vi är också stolta över Yrsa som är vår chatbot och som hjälper besökarna att hitta på hemsidan och som kan svara på frågor. Vi kommer fortsätta utveckla sidan för att göra den än mer relevant för eleverna och där de befinner sig i sin resa att välja gymnasium. Just nu är det fokus på öppna hus hos gymnasieskolorna.

Fysisk eller digital mässa, vad är bäst?

Bra fråga, det finns fördelar med båda alternativen!

En fördel med digital plattform är likvärdighetsperspektivet som gör att elever som normalt sätt inte besöker en fysisk mässa kan ta del av material på ett bättre sätt. Besökarna kan också söka och ta del av spännande innehåll i sin takt, vilket är bra. Det fysiska mötet är förstås något extra, så vi tänker en kombination av fysisk och digital mötesplats för olika syften. Vad det innebär är för tidigt att säga.

Spännande! Tack för detta Viveka!

Tack!

_______________________________________________________________________________

Länk:

www.gymnasiedagarna.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Henrik Krantz

Arbetar som projektledare på Göteborgsregionen med fokus på digitalisering, medie- och informationskunnighet och skolutveckling.